Στη δεκαετία του 2000 και 2010, η μόδα του 3D ήταν πανταχού παρούσα. Οι θεατές στα σινεμά θαύμαζαν ταινίες με ειδικά γυαλιά shutter, ενώ στο σπίτι χρησιμοποιούσαν τα γυαλιά 3D Vision της Nvidia. Αυτό συνέβη πριν από πάνω από δέκα χρόνια, και έκτοτε η τάση του 3D έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Ωστόσο, αυτό δεν σταματά την Lenovo από το να παρουσιάσει μια οθόνη με τεχνολογία 3D.

Η Thinkvision 27 3D δεν απαιτεί εξωτερικό εξοπλισμό, αλλά χρησιμοποιεί ένα αυτοστερεοσκοπικό πάνελ για τη δημιουργία και προβολή 3D περιεχομένου. Αυτού του είδους οι οθόνες δεν είναι κάτι νέο – η Nintendo το έκανε με το 3DS, αλλά η μεταφορά του αποτελέσματος σε μια οθόνη 27 ιντσών είναι σπάνια. Εδώ λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: έχει νόημα αυτή η τεχνολογία;

Σε γενικές γραμμές, η ιδέα της προβολής 3D αντικειμένων σε μια οθόνη εργασίας είναι ενδιαφέρουσα. Ένα 3D μόνιτορ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σχεδιαστικά γραφεία ή για διαφημιστικούς σκοπούς. Στα παιχνίδια και κατά την εργασία με 3D μοντέλα, η τρίτη διάσταση θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη βύθιση και παραγωγικότητα. Το πάνελ αυτό μπορεί επίσης, με τη βοήθεια λογισμικού, να μετατρέπει 2D βίντεο σε 3D. Η Lenovo έχει επενδύσει πόρους για να κάνει τη χρήση της οθόνης όσο το δυνατόν πιο εύκολη και πλούσια σε δυνατότητες.

Το Εφέ του 3D με Τεχνολογία Lenticular

Μέχρι εδώ όλα καλά. Ωστόσο, η τεχνολογία της Thinkvision 27 3D αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα, που δεν μπορούν να αντισταθμιστούν πλήρως από την άριστη ποιότητα του μόνιτορ. Αυτό οφείλεται κυρίως στους περιορισμούς της ίδιας της τεχνολογίας 3D και στο γεγονός ότι το λογισμικό δεν έχει ακόμα ωριμάσει πλήρως.

Πώς όμως λειτουργεί η αυτοστερεοσκοπία; Στην Thinkvision 27 3D, όπως και σε άλλα lenticular displays, όπως το Looking Glass Portrait, προβάλλονται δύο διαφορετικές εικόνες στα μάτια μέσω ενός στρώματος lenticular μπροστά από τα υποπίξελ. Το ανθρώπινο μυαλό τις συνδυάζει και δημιουργεί την αίσθηση τρισδιάστατων αντικειμένων. Η κύρια διαφορά με την τεχνολογία shutter είναι ότι οι εικόνες δεν προβάλλονται εναλλάξ σε κάθε μάτι, αλλά εμφανίζονται ταυτόχρονα. Γι’ αυτό, το πάνελ των 60 Hz αρκεί για την Thinkvision 27 3D.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το 3D εφέ γίνεται ορατό μόνο αν βρισκόμαστε ακριβώς μπροστά από την οθόνη. Αν μετακινηθούμε πολύ αριστερά ή δεξιά, εμφανίζονται αλλοιώσεις και διπλές εικόνες, που καταστρέφουν το εφέ. Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η Lenovo έχει ενσωματώσει δύο κάμερες στο κάτω μέρος της οθόνης, οι οποίες καταγράφουν τις κινήσεις των ματιών και του κεφαλιού, ώστε το λογισμικό να προσαρμόζει την εικόνα.

Αποτελέσματα που Εντυπωσιάζουν αλλά με Προβλήματα

Η πρώτη μας δοκιμή ήταν αρκετά εντυπωσιακή. Η Thinkvision 27 3D μπορεί να εμφανίσει διάφορα 3D μοντέλα, βίντεο και παιχνίδια σε τρισδιάστατη μορφή. Ωστόσο, μετά από εκτεταμένη χρήση, παρατηρήσαμε διάφορα προβλήματα. Το κυριότερο αφορά το lenticular στρώμα που είναι τοποθετημένο μπροστά από το πάνελ LCD, το οποίο δημιουργεί ένα αισθητά σκοτεινό πλέγμα, κάνοντάς την 4K ανάλυση να φαίνεται πιο θολή και σκοτεινή. Το πρόβλημα αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό κατά την προβολή λευκών ή φωτεινών επιφανειών.

Αυτό είναι κρίμα, δεδομένου ότι το IPS πάνελ που χρησιμοποιείται είναι εξαιρετικά φωτεινό και καλά καλιμπραρισμένο.