Το νέο αναδιπλούμενο smartphone της Huawei προκάλεσε εθνική υπερηφάνεια στην Κίνα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γεμίζουν με υποστηρικτικά σχόλια για την ικανότητα της εταιρείας να ξεπεράσει σε καινοτομία την Apple, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις – αν και πολλοί αντιδρούν στην τιμή του τηλεφώνου που αγγίζει τα 2.800 δολάρια.

Ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε το Mate XT, το πρώτο στον κόσμο τριπλά αναδιπλούμενο τηλέφωνο, την Τρίτη, μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Apple για τη νέα σειρά iPhone 16, που ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη.

Τόσο το Mate XT όσο και το iPhone 16 θα είναι διαθέσιμα στις 20 Σεπτεμβρίου, με το Mate XT να αναμένεται να κυκλοφορήσει μόνο στην Κίνα.
«Η Apple δεν έχει “πέσει”, αλλά η Huawei έχει πραγματικά αναγεννηθεί», σχολίασε ένας χρήστης στο Weibo, την αντίστοιχη πλατφόρμα του X στην Κίνα.
Ένας άλλος έγραψε: «Οι καιροί αλλάζουν. Οι αμερικανικές κυρώσεις ήταν μάταιες».
Ένα βίντεο που υποστηρίζει ότι δείχνει υπαλλήλους της Apple στην Κίνα να επισκέπτονται κατάστημα της Huawei για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του νέου προϊόντος της Huawei, έγινε το δεύτερο πιο δημοφιλές θέμα στο Weibo για 13 ώρες, συγκεντρώνοντας 91 εκατομμύρια προβολές και περισσότερα από 6.600 σχόλια.

Η κυκλοφορία του Mate XT ακολουθεί την επανεμφάνιση της Huawei στην αγορά premium smartphones 5G πέρυσι, με τη σειρά Mate 60, καθώς και φέτος με τη σειρά υψηλής τεχνολογίας Pura, που χρησιμοποιούν εγχώριους ημιαγωγούς. Όλα αυτά τα μοντέλα έχουν επαινεθεί στην Κίνα ως θρίαμβος απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες από το 2019 εμπόδισαν την εταιρεία να αποκτήσει πρόσβαση σε προηγμένα αμερικανικά τσιπ και άλλες τεχνολογίες.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί τη Huawei κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια – μια κατηγορία που η εταιρεία αρνείται. Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν επεκταθεί και περιλαμβάνουν απαγορεύσεις εξαγωγών πολύ προηγμένων τσιπ σε όλες τις κινεζικές εταιρείες, με στόχο την παρεμπόδιση των τεχνολογικών εξελίξεων για τον στρατό της Κίνας.

Οι οπαδοί της Huawei τόνισαν επίσης ότι η Apple δεν έχει ανακοινώσει ακόμη συνεργάτη για την τεχνητή νοημοσύνη στην Κίνα, ώστε να υποστηρίξει τη νέα σειρά iPhone 16 και ότι το Apple Intelligence, το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, θα είναι διαθέσιμο στην κινεζική αγορά μόνο από το επόμενο έτος.

Παρά την εθνική υπερηφάνεια που προκάλεσε το Mate XT, η αρχική τιμή του, που ξεκινά από 19.999 γιουάν, επικρίθηκε ευρέως ως υπερβολική και εκτός των δυνατοτήτων των απλών καταναλωτών, ειδικά σε μια περίοδο αργής οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικής ανασφάλειας για πολλούς πολίτες.

Οι εκδόσεις με πιο προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως μεγαλύτερη μνήμη, θα κοστίζουν έως και 23.999 γιουάν (3.300 δολάρια).
Σε δημοσκόπηση στο Weibo για το Mate XT, μόνο 966 από τους περίπου 9.200 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι σκοπεύουν να το αγοράσουν. Πάνω από 4.700 άτομα απάντησαν ότι τους αποτρέπει η υψηλή τιμή, ενώ 3.500 άτομα δήλωσαν ότι δεν σκέφτονται να το αγοράσουν αυτή τη στιγμή.

«Όσο κι αν μου αρέσει το προϊόν, η τιμή είναι υπερβολική για μένα», δήλωσε ένας άνδρας με το επώνυμο Σου σε κατάστημα της Huawei στο Πεκίνο, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως πιστό στη Huawei.