Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, 9 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το πιο αναμενόμενο γεγονός της χρονιάς για τους λάτρεις της Apple και των προϊόντων της. Η εταιρεία παρουσίασε την οικογένεια του iPhone 16, καθώς και τις νέες γενιές των Apple Watch και Airpods.

Όπως κάθε χρόνο, η εταιρεία με το λογότυπο του μήλου επέλεξε τις αρχές Σεπτεμβρίου για να παρουσιάσει τη νέα της Keynote με το όνομα “It’s Glowtime” (Ώρα για λάμψη), όπου παρουσίασε το νέο της hardware, δηλαδή τα προϊόντα με τα οποία σκοπεύει να εντυπωσιάσει την αγορά για το υπόλοιπο του 2024 και το 2025.

Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη ατραξιόν αυτής της παρουσίασης ήταν η οικογένεια του iPhone 16, η οποία φέτος θα περιλαμβάνει τέσσερις εκδόσεις: το βασικό iPhone 16, το iPhone 16 Plus, το iPhone 16 Pro και το iPhone Pro Max. Οι καινοτομίες που φέρνει το νέο iPhone είναι πολλές, με την αυτονομία των εκδόσεων Pro και Max να ξεχωρίζει, καθώς το iPhone 16 Pro Max μπορεί να αναπαράγει βίντεο για 33 ώρες, ενώ το iPhone 16 Pro για 27 ώρες.

Όπως πάντα, σημαντικές βελτιώσεις έχουν γίνει και στην κάμερα της συσκευής, με την κύρια κάμερα να έχει ανάλυση 48 MP, ενώ η τεχνολογία φωτογραφίας χώρου επιτρέπει στους χρήστες να απολαμβάνουν πιο καθηλωτικές εικόνες μέσω των Apple Vision Pro.

Λειτουργίες που δεν θα φτάσουν στα iPhone στην Ευρώπη

Ωστόσο, και προς απογοήτευση πολλών, δεν θα είναι όλες οι λειτουργίες του iPhone 16 διαθέσιμες σε κάθε αγορά. Συγκεκριμένα, ούτε στην Ισπανία ούτε στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι προς το παρόν διαθέσιμες ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές δυνατότητες του νέου iPhone 16.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση για τους Ευρωπαίους χρήστες είναι η έλλειψη της Apple Intelligence, της ενσωματωμένης τεχνητής νοημοσύνης στο iPhone. Στην πραγματικότητα, κανένα iPhone δεν θα διαθέτει αυτή τη λειτουργία όταν κυκλοφορήσει, καθώς δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, αλλά οι χρήστες της ΕΕ δεν θα την αποκτήσουν ούτε όταν διατεθεί επισήμως.

Επιπλέον, δεν θα έχουμε πρόσβαση στη λειτουργία Visual Intelligence, η οποία επιτρέπει την αφαίρεση αντικειμένων από εικόνες, ούτε στη λειτουργία Genmoji, που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας emojis με βάση το κείμενο. Επίσης, δεν θα είναι διαθέσιμη η δυνατότητα διπλασιασμού οθόνης σε Mac, που ονομάζεται iPhone Mirroring.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Apple δεν πληροί τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπονται στον Νόμο Ψηφιακών Αγορών (DMA). “Μας ανησυχεί ότι οι απαιτήσεις διαλειτουργικότητας της DMA μπορεί να μας υποχρεώσουν να θέσουμε σε κίνδυνο την ακεραιότητα των προϊόντων μας με τρόπους που ενδέχεται να απειλήσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών και την ασφάλεια των δεδομένων”, εξήγησε ο Φρεντ Σάιντζ, υπεύθυνος επικοινωνίας της Apple, τον περασμένο Ιούνιο.

Παρόλο που αυτή η είδηση απογοητεύει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία αυτή έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τους χρήστες όσον αφορά την ιδιωτικότητα τους και να προάγει μια πιο ανοιχτή αγορά, όπου η κυριαρχία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών δεν θα αποκλείει τη χρήση άλλων τεχνολογικών επιλογών.