Η Google ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την ενημέρωση του Android 15, ενώ ήδη αρχίζουμε να μαθαίνουμε πληροφορίες για την επόμενη έκδοση του λειτουργικού, Android 16, και συγκεκριμένα για την εσωτερική του κωδική ονομασία. Αν και η εταιρεία σταμάτησε να χρησιμοποιεί ονόματα γλυκών για τις επίσημες εκδόσεις των Android, αυτό δεν σημαίνει ότι εγκατέλειψε εντελώς την παράδοση της χρήσης ονομάτων επιδορπίων για τις εσωτερικές εκδόσεις του λογισμικού της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Android 16 αναφέρεται εσωτερικά ως «Μπακλαβάς», ένα δημοφιλές επιδόρπιο με φύλλο και σιρόπι.

Η χρήση του γλυκού «Μπακλαβάς» ως κωδική ονομασία του Android 16

Η Google έχει υιοθετήσει την πρακτική της αναφοράς των ενημερώσεων του Android με αριθμούς στις επίσημες εκδόσεις, αλλά η εσωτερική χρήση γλυκών συνεχίζεται. Για παράδειγμα, το Android 15 είχε την εσωτερική κωδική ονομασία «Παγωτό Βανίλια», ενώ η επόμενη μεγάλη έκδοση του Android, το Android 16, αναμένεται να αναφέρεται ως «Μπακλαβάς».

Αυτές οι πληροφορίες αποκαλύφθηκαν από τον προγραμματιστή teamb58, ο οποίος βρήκε την κωδική ονομασία στον πηγαίο κώδικα του AOSP, μέσω της πλατφόρμας Android Authority. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρώτη αλλαγή στον κώδικα επιτρέπει τη συμπίεση του module APEX, το οποίο αναμένεται να γίνει διαθέσιμο το επόμενο έτος. Είναι ενδιαφέρον ότι η νέα ενημέρωση αναφέρεται στον κώδικα με το όνομα «Μπακλαβάς», ακολουθώντας την ίδια λογική όπως φέτος με το Android 15, που είχε την κωδική ονομασία «Παγωτό Βανίλια».

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της κάθε νέας έκδοσης του Android, η Google χρησιμοποιεί ονόματα επιδορπίων για τις εσωτερικές δοκιμές της. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και σταθεροποιηθεί η έκδοση του SDK, η ενημέρωση παίρνει την τελική αριθμητική ονομασία. Αυτό συνέβη και με το Android 15, όπου η εσωτερική ονομασία «Παγωτό Βανίλια» αντικαταστάθηκε από τον αριθμό 15 μετά την κυκλοφορία της τρίτης beta έκδοσης για προγραμματιστές.

Αυτό μας δίνει αρκετές ενδείξεις ότι η έκδοση του Android 16 θα έχει την κωδική ονομασία «Μπακλαβάς», αλλά όπως και με τις προηγούμενες εκδόσεις, το όνομα αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί σε καμία επίσημη επικοινωνία της εταιρείας με το κοινό ή στο υλικό μάρκετινγκ της Google. Η κωδική ονομασία προορίζεται μόνο για εσωτερική ή προγραμματιστική χρήση.

Νέες συσκευές Pixel με την παλιά έκδοση Android

Η Google παρουσίασε φέτος τα νέα Pixel 9 και Pixel 9 Pro τον Αύγουστο, δύο μήνες νωρίτερα από το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα της εταιρείας. Αν και είναι θετικό ότι τα νέα μοντέλα κυκλοφόρησαν νωρίτερα, παρατηρήθηκε μια σημαντική καθυστέρηση στην κυκλοφορία της ενημέρωσης του Android 15. Για πρώτη φορά, τα νέα κορυφαία μοντέλα Pixel κυκλοφόρησαν με το παλαιότερο Android 14, αντί για τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος.

Αν και τα Pixel 9 και Pixel 9 Pro έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά με πολλές νέες δυνατότητες, η απουσία του Android 15 προκάλεσε αντιδράσεις. Αναμένεται, ωστόσο, η Google να διαθέσει την ενημέρωση σύντομα, ώστε οι χρήστες των νέων συσκευών να έχουν πρόσβαση σε όλες τις νέες δυνατότητες που φέρνει η τελευταία έκδοση του Android.

Συνολικά, είναι σαφές ότι η Google διατηρεί την παράδοση της εσωτερικής ονομασίας των εκδόσεων του Android με βάση τα επιδόρπια, ακόμα κι αν αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις επίσημες ονομασίες που ανακοινώνονται στο κοινό. Το Android 16, με την κωδική ονομασία «Μπακλαβάς», ίσως να μη φτάσει ποτέ στα αυτιά του γενικού κοινού, αλλά για τους προγραμματιστές και όσους παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του λογισμικού, αποτελεί μια ακόμα ένδειξη της συνεχιζόμενης εξέλιξης του Android