Αλλαγές έρχονται στην εμπειρία χρήσης ενός τηλεφώνου Google Pixel, ως απάντηση στον Ψηφιακό Νόμο για τις Αγορές. Αυτή η νομοθεσία επηρεάζει μόνο τους χρήστες στην ΕΕ, αν και οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πέραν αυτών παρακολουθούν στενά και εξετάζουν παρόμοιες νομοθεσίες. Η τελευταία αλλαγή επηρεάζει την αρχική οθόνη των τηλεφώνων Pixel, το λεγόμενο Pixel launcher.

Ο Νόμος DMA σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει «δίκαιες και ανοιχτές ψηφιακές αγορές», σύμφωνα με τα λόγια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και επικεντρώνεται σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες που τις αποκαλεί φύλακες πυλών, απαιτώντας αλλαγές όπως η διαλειτουργικότητα με τρίτους (το WhatsApp έχει μια πρωτοποριακή ενημέρωση που θα επιτρέψει την εμφάνιση μηνυμάτων από άλλες εφαρμογές) ή το άνοιγμα των υπηρεσιών σε ανταγωνιστές, όπως οι τελευταίες εκδόσεις λογισμικού iPhone που θα επιτρέπουν εξωτερικά εφαρμογεία.

Παρά το γεγονός ότι πολλή έμφαση έχει δοθεί στο iPhone, και έχει ήδη οδηγήσει σε πολλές αλλαγές και αρκετές γρήγορες ανατροπές από την Apple, προβλέπονται επίσης αλλαγές στο Android και στη Google.

Για παράδειγμα, η Google τώρα εμφανίζει μια νέα οθόνη επιλογής περιηγητή κατά τη διαδικασία ρύθμισης συσκευής για τα τηλέφωνα Android για χρήστες που διαμένουν στην ΕΕ.

Τώρα, μια ενημέρωση στο Pixel Launcher πρόκειται να γίνει, με μια βασική αλλαγή: τη γραμμή αναζήτησης στο κάτω μέρος της αρχικής οθόνης. Ήταν δυνατό να προσθέσετε μια διαφορετική μηχανή αναζήτησης στην αρχική σας οθόνη, αν θέλατε, ας πούμε, το DuckDuckGo αντί της Google ως τη μηχανή αναζήτησής σας. Αυτό συνεχίζει να ισχύει παγκοσμίως. Αλλά δεν είναι η πιο κομψή εμφάνιση, επειδή σημαίνει ότι έχετε δύο γραμμές αναζήτησης που καταλαμβάνουν τον περιορισμένο χώρο.

Τώρα, με την ενημέρωση που κυκλοφορεί τώρα, οι χρήστες Pixel μπορούν να αλλάξουν ποια εφαρμογή χρησιμοποιούν για να αναζητήσουν στο διαδίκτυο, έτσι η γραμμή αναζήτησης στην αρχική οθόνη εμφανίζει το λογότυπο για την επιλογή σας μηχανής. Σημαίνει αυτό ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ξεχωριστή γραμμή αναζήτησης; Καλά, σχεδόν.